Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Health Box - edycja grudniowa "ŚWIĄTECZNA"

Zawartość grudniowej, „Świątecznej” edycji:

1. Masło sezamowe słodzone syropem za agawy - Primavika - „Powiedzenie Sezamie, otwórz się! zawiera ważne przesłanie. Nasze masło sezamowe łączy w sobie wykwintny, wyjątkowy smak oraz prozdrowotne właściwości. Lekka gorycz sezamu zmieszana ze słodyczą syropu z agawy to propozycja niezwykła. Unikalną cechą małych ziarenek sezamu jest rekordowa zawartość dobrze przyswajalnego wapnia, żelaza oraz przeciwutleniaczy, które wspomagają regenerację organizmu. Nasz produkt pomoże urozmaicić dietę osób kontrolujących podaż cukru. Syrop z agawy to jego zdrowszy zamiennik, który jest bogaty w inulinę – prebiotyk wspierający wzrost korzystnej flory jelitowej. Prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego wywiera wpływ na cały organizm, w tym bezpośrednio na nasze samopoczucie.”

„Masło sezamowe nadaje wybornego smaku naleśnikom, plackom i owocowym omletom. Z jego dodatkiem możecie przyrządzić pyszne sezamowe ciasteczka na bazie pełnoziarnistej mąki.”

2. BIO cynamon cejloński mielony ekologiczny - Ekogram - „Czym jest cynamon? To sproszkowana kora drzewa, ale nie byle jakiego – cynamon cejloński pochodzi z drzewa rosnącego na Sri Lance, w Indiach, w Indonezji, a także w Japonii. To najlepsza odmiana cynamonu, gdyż w smaku jest słodka, a kora drzewa, z jakiego powstaje, jest miękka i bardzo łatwo zmielić ją na drobny proszek.”

„Cynamon kojarzy się z szarlotką, grzanym winem i świętami Bożego Narodzenia. Jednak w rzeczywistości sprawdzi się także w wielu innych potrawach. Ta egzotyczna przyprawa zapewnia wyjątkowy smak i mnóstwo ciepła. Cynamon należy do grupy tak zwanych termogeników, czyli żywności, która ma właściwości rozgrzewające oraz podkręcające metabolizm.”

3. BIO jeżyna liofilizowana - Ekogram - „Liofilizacja (suszenie sublimacyjne), to metoda konserwowania żywności, polegająca nasuszeniu owoców, po ich wcześniejszym zamrożeniu. Z zamrożonych owoców, usuwane jest od 70% do 96% wody. Metoda ta, nie tylko zabezpiecza produkty przed ich zepsuciem, ale również pozwala na zachowanie ich cennych wartości odżywczych. W czasie procesu liofilizacji, nie dochodzi bowiem do strat składników odżywczych (białka, węglowodanów czy tłuszczów), witamin czy substancji biologicznie czynnych. Dodatkowo, owoce konserwowane tą metodą, zachowują swój naturalny kolor, kształt i co najważniejsze aromat.”

"Jeżyny liofilizowane, to pyszny i aromatyczny dodatek do płatków, musli, deserów, jogurtów, galaretek owocowych czy herbaty. Jeżyny liofilizowane, to również wspaniała owocowa przekąska na cały dzień. Nie ma nic lepszego, niż smak i aromat świeżych jeżyn jesienią czy zimą. Jeżyny liofilizowane, to wspomnienie lata, w szare i zimne dni.”

4. Mąka z amarantusa - Vivio - „Amarantus to zboże, pochodzące z Ameryki Południowej. W ostatnim czasie stało się bardzo popularne, z uwagi na walory zdrowotne i odżywcze, jakie posiada. W Polsce znany jest pod nazwą szarłat i stanowi głównie roślinę ozdobną. Jego wysokie walory odżywcze jako pierwsi docenili Majowie i Inkowie uznając go za „matkę zbóż” – roślinę posiadającą tajemniczą moc. Ciasto sporządzane z amarantusa było posiłkiem podawanym przed walką wojownikom indiańskim w celu zapewnienia dostatecznej ilości sił.”

„Nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników słodkich i wytrawnych, racuchów, makaronów, wytwarzania płatków, krakersów oraz jako cenny dodatek do chleba. W wypiekach, które nie muszą rosnąć można użyć samej mąki amarantusowej. W tych „rosnących”, jak chleb, trzeba ją zmieszać z inną. Mąka amarantusową nadaje wypiekom lekko orzechowy smak.”

5. Morwa Biała bez pestek - Vivio - „Jest rośliną osiągającą 10 metrów wysokości, a jej owoce kształtem przypominają jeżyny. Są one jadalne, posiadają słodki i lekko mdły smak, dlatego są lubiane przez dzieci. Owoce są wykorzystywane w medycynie ludowej jako środek przeciwgorączkowy, moczopędny oraz pobudzający laktację.”

„Owoce morwy białej stanowią idealną słodką i zdrową przekąskę dla wszystkich lubiących słodkości i walczących z nadmiarem kilogramów. Oprócz bezpośredniego spożycia morwa doskonale sprawdza się jako składnik sałatek, kompotów, dżemów, marmolad, win i likierów.” Na Święta polecamy użyć jej do ciast.

6. Przyprawa do ryb - Vivio - „Przyprawa do ryby to dodatek do ryb smażonych, pieczonych, gotowanych i duszonych. Przyprawę należy dodać przed panierowaniem ryby. Nie wymaga dodatkowego użycia soli.” Idealna do Świątecznego karpia.


Mirosław