L glutamina jaka najlepsza i gdzie kupić? Ranking na 2023

Glutamina jest najobficiej występującym aminokwasem w ludzkim ciele, budulcem białka i kluczowym składnikiem w budowaniu silnej odporności. Oprócz wielu innych funkcji glutamina odgrywa również ważną rolę w utrzymaniu zdrowego przewodu pokarmowego.

Organizmowi ludzkiemu udaje się do pewnego stopnia samodzielnie wytwarzać glutaminę, a dodatkowe dawki można podawać z jedzeniem i suplementami diety.

Najlepsza L glutamina – co zawiera?

Glutamina jest aminokwasem, który znajdujemy w dwóch postaciach, takich jak L-glutamina i D-glutamina, a różnica w nich polega na rozmieszczeniu cząsteczek. Formą, którą znajdujemy w żywności i suplementach diety, jest L-Glutamina, więc często znajdujemy ją pod tą nazwą, ale czasami znajdziesz ten suplement diety tylko pod wspólną nazwą-glutamina.

Glutamina jest aminokwasem, który wpływa na procesy wzrostu i funkcje komórek żołądka i jelit, a także bierze udział w budowie i zachowaniu tkanki mięśniowej.

Chociaż sama glutamina może być wytwarzana w określonej ilości w organizmie człowieka, istnieją sytuacje i stany, w których organizm potrzebuje wyższych dawek glutaminy, a następnie zaleca się jej dodatkowe spożycie w diecie lub suplementach diety.

W tym celu glutamina nazywana jest warunkowo niezbędnym aminokwasem, co oznacza, że dodatkowe ilości należy przyjmować w określonych warunkach, Stanach lub przypadkach choroby.

Naturalne źródła L glutaminy

Glutamina występuje naturalnie w różnych produktach spożywczych, głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego ze względu na wysoką zawartość białka. Ale znajdujemy go również w niektórych źródłach roślinnych. Dobre źródła glutaminy są następujące:

  • jajo
  • wołowina
  • odtłuszczone mleko
  • tofu
  • biały ryż
  • kukurydza
  • Spirulina
  • kapusta pekińska

Ale ponieważ glutamina jest składnikiem białka, występuje w większych lub mniejszych ilościach we wszystkich źródłach białka, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.

Jednym z głównych naturalnych źródeł L-glutaminy jest białko zwierzęce. Wiele produktów spożywczych, takich jak mięso, drób, ryby, jaja, a nawet mleko i jogurty zawiera dużo L-glutaminy. Inne produkty, takie jak produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona i fasola, zawierają również pewne ilości L-glutaminy.

Niektóre warzywa, takie jak kapusta, kalafior i brokuły, są również naturalnymi źródłami L-glutaminy. Są one bogate w witaminy i minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Innym naturalnym źródłem L-glutaminy są ziarna pszenicy. Ziarna pszenicy zawierają wysokie stężenia tego aminokwasu, dlatego są one często używane do suplementacji.

Niektóre suplementy, takie jak proszek L-glutaminy, są również dostępne w aptekach. Te suplementy są bogate w aminokwas i dostarczają organizmowi odpowiedniej ilości L-glutaminy.

Jednak najlepszym sposobem na zdobycie L-glutaminy jest zdrowa i zrównoważona dieta. Dieta bogata w różnego rodzaju produkty bogate w L-glutaminę, takie jak mięso, ryby, warzywa, produkty pełnoziarniste i orzechy, jest najlepszym sposobem na dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości tego aminokwasu.

Jakie są korzyści z przyjmowania glutaminy?

Chociaż organizm ludzki wytwarza glutaminę niezbędną do funkcjonowania, potrzebuje wyższych dawek glutaminy, gdy jest zestresowany z powodu urazu lub choroby.

Wśród efektów zdrowotnych glutaminy potwierdzonych badaniami naukowymi są:

  1. Pozytywny wpływ na odporność – Glutamina jest głównym źródłem energii dla limfocytów, białych krwinek, których główną funkcją jest zwalczanie infekcji i chorób. W chorobach i urazach poziom glutaminy we krwi spada, co zmniejsza zdolność tych komórek odpornościowych do ochrony organizmu przed chorobami. Ponadto badania sugerują, że glutamina może skrócić czas powrotu do zdrowia i zmniejszyć powikłania w przypadku choroby.
  2. Regulacja zdrowia jelit – Pozytywny wpływ glutaminy na zdrową odporność jest również bezpośrednio związany z jej wpływem na zdrowie jelit. W szczególności aminokwas ten pomaga utrzymać zdrową wyściółkę jelit, zapewniając prawidłowe wchłanianie składników odżywczych, co przyczynia się do ogólnego stanu zdrowia organizmu i chroni przed poważnymi chorobami, takimi jak zespół nieszczelnego jelita. Jelito jest największym organem w naszym układzie odpornościowym, więc glutamina ma właściwość zwiększania odporności.
  3. Pomoc w regeneracji mięśni – Glutamina jest niezbędna do utrzymania białka mięśniowego i uważa się, że może pomóc zmniejszyć zmęczenie i poprawić regenerację po treningu. Badania pokazują, że sportowcy odczuwali mniejszy ból mięśni i mniejszą utratę siły podczas przyjmowania glutaminy. Ponadto potwierdzono, że glutamina może pomóc zmniejszyć uszkodzenia mięśni spowodowane podczas ćwiczeń.
  4. Wsparcie dla zdrowia metabolicznego i serca – Badania (Welbourne) wykazały, że poziom ludzkiego hormonu wzrostu (HGH) wzrasta o prawie 400 procent po zażyciu glutaminy jako suplementu diety. Ta odpowiedź hormonalna prowadzi do wzrostu spoczynkowego tempa metabolizmu i poprawia efekt spożycia kalorii (epok) po wysiłku. To EPOC odgrywa kluczową rolę w spożywaniu tkanki tłuszczowej, regulacji masy ciała i budowaniu mięśni.

Istnieją dowody sugerujące, że glutamina pomaga spalać tłuszcz i budować masę mięśniową poprzez hamowanie poziomu insuliny i stabilizację poziomu glukozy we krwi. Pozwala to organizmowi zużywać mniej masy mięśniowej, aby utrzymać poziom cukru we krwi i wrażliwość na insulinę w komórkach.

Dlaczego glutamina jest tak ważna i niezbędna w świecie kulturystów

Glutamina jest bezpośrednim regulatorem budowy i rozkładu białek w komórce mięśniowej. Tkanka mięśniowa jest głównym miejscem tworzenia i przechowywania glutaminy. W ciągu ostatnich dwóch dekad naukowcy odkryli, że każdy stres (uraz, operacja, oparzenie, infekcja, głód, niedożywienie) oraz ciężka lub długotrwała aktywność fizyczna powodują uwalnianie glutaminy z mięśni.

Utrata glutaminy z mięśni jest proporcjonalna do stresu, więc przy wyższym stresie zapasy glutaminy można znacznie zmniejszyć. Gdzie glutamina wychodzi z mięśni? Pa dostaje się do tkanek, które go potrzebują i nie są w stanie samodzielnie go zsyntetyzować (w tym komórek układu odpornościowego i jelit).

Najlepsza L glutamina na budowanie mięśni

Budowanie mięśni nie jest absolutnym priorytetem dla organizmu. W kategoriach hierarchicznych ważniejsze są dla niego funkcje, które pozwalają tylko przetrwać (np. układ odpornościowy, który odgrywa główną rolę w regeneracji tkanek „uszkodzonych” przez intensywny trening).

Kiedy glutamina wydostaje się z mięśni, problemem nie jest tylko to, że w mięśniach kończą się elementy budulcowe, które muszą zostać włączone do nowo utworzonych białek w mięśniach. Smutek jest tym bardziej dla kulturysty, ponieważ aminokwasy rozgałęzione (BCAA) są również mniej dostępne do syntezy białek, ponieważ są teraz wykorzystywane przez mięśnie do syntezy glutaminy. Ponadto, gdy glutamina nie występuje w mięśniach, jest odwodniona, ponieważ glutamina również zabiera ze sobą wodę. Kiedy białka w mięśniach kończą się wodą, rozpadają się.

Oprócz właściwości antykatabolicznych i anabolicznych glutamina ma inne działanie, które ma szczególne znaczenie dla sportowców, zwłaszcza kulturystów.

Podsumowanie

Podsumowując, L-glutamina jest ważnym aminokwasem, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Istnieje wiele naturalnych źródeł tego aminokwasu, takich jak białko zwierzęce, produkty pełnoziarniste, warzywa i ziarna pszenicy. Aby zapewnić organizmowi optymalne wykorzystanie L-glutaminy, należy stosować zdrową i zrównoważoną dietę.

Czy można codziennie przyjmować L-glutaminę?

L-glutamina jest Bezpieczna do spożycia przez ludzi i generalnie nie powoduje znaczących skutków ubocznych nawet przy dawkach do 40 gramów dziennie.

Jak długo powinienem czekać na jedzenie po zażyciu L-glutaminy?

Najlepiej jest przyjmować L-glutaminę około 10-15 minut przed posiłkiem, na pusty żołądek

Kiedy należy przyjmować L-glutaminę rano lub wieczorem?

Ogromna ilość badań wskazuje, że suplementacja glutaminą tuż przed snem prowadzi do poprawy poziomu hormonu wzrostu podczas snu.

Napisz do nas

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

0FaniLubię
3,689ObserwującyObserwuj
0SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

L glutamina jaka najlepsza i gdzie kupić? Ranking na 2023

Glutamina jest najobficiej występującym aminokwasem w ludzkim ciele, budulcem białka i kluczowym składnikiem w budowaniu silnej odporności. Oprócz wielu innych funkcji glutamina odgrywa również ważną rolę w utrzymaniu zdrowego przewodu pokarmowego.

Organizmowi ludzkiemu udaje się do pewnego stopnia samodzielnie wytwarzać glutaminę, a dodatkowe dawki można podawać z jedzeniem i suplementami diety.

Najlepsza L glutamina – co zawiera?

Glutamina jest aminokwasem, który znajdujemy w dwóch postaciach, takich jak L-glutamina i D-glutamina, a różnica w nich polega na rozmieszczeniu cząsteczek. Formą, którą znajdujemy w żywności i suplementach diety, jest L-Glutamina, więc często znajdujemy ją pod tą nazwą, ale czasami znajdziesz ten suplement diety tylko pod wspólną nazwą-glutamina.

Glutamina jest aminokwasem, który wpływa na procesy wzrostu i funkcje komórek żołądka i jelit, a także bierze udział w budowie i zachowaniu tkanki mięśniowej.

Chociaż sama glutamina może być wytwarzana w określonej ilości w organizmie człowieka, istnieją sytuacje i stany, w których organizm potrzebuje wyższych dawek glutaminy, a następnie zaleca się jej dodatkowe spożycie w diecie lub suplementach diety.

W tym celu glutamina nazywana jest warunkowo niezbędnym aminokwasem, co oznacza, że dodatkowe ilości należy przyjmować w określonych warunkach, Stanach lub przypadkach choroby.

Naturalne źródła L glutaminy

Glutamina występuje naturalnie w różnych produktach spożywczych, głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego ze względu na wysoką zawartość białka. Ale znajdujemy go również w niektórych źródłach roślinnych. Dobre źródła glutaminy są następujące:

  • jajo
  • wołowina
  • odtłuszczone mleko
  • tofu
  • biały ryż
  • kukurydza
  • Spirulina
  • kapusta pekińska

Ale ponieważ glutamina jest składnikiem białka, występuje w większych lub mniejszych ilościach we wszystkich źródłach białka, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.

Jednym z głównych naturalnych źródeł L-glutaminy jest białko zwierzęce. Wiele produktów spożywczych, takich jak mięso, drób, ryby, jaja, a nawet mleko i jogurty zawiera dużo L-glutaminy. Inne produkty, takie jak produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona i fasola, zawierają również pewne ilości L-glutaminy.

Niektóre warzywa, takie jak kapusta, kalafior i brokuły, są również naturalnymi źródłami L-glutaminy. Są one bogate w witaminy i minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Innym naturalnym źródłem L-glutaminy są ziarna pszenicy. Ziarna pszenicy zawierają wysokie stężenia tego aminokwasu, dlatego są one często używane do suplementacji.

Niektóre suplementy, takie jak proszek L-glutaminy, są również dostępne w aptekach. Te suplementy są bogate w aminokwas i dostarczają organizmowi odpowiedniej ilości L-glutaminy.

Jednak najlepszym sposobem na zdobycie L-glutaminy jest zdrowa i zrównoważona dieta. Dieta bogata w różnego rodzaju produkty bogate w L-glutaminę, takie jak mięso, ryby, warzywa, produkty pełnoziarniste i orzechy, jest najlepszym sposobem na dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości tego aminokwasu.

Jakie są korzyści z przyjmowania glutaminy?

Chociaż organizm ludzki wytwarza glutaminę niezbędną do funkcjonowania, potrzebuje wyższych dawek glutaminy, gdy jest zestresowany z powodu urazu lub choroby.

Wśród efektów zdrowotnych glutaminy potwierdzonych badaniami naukowymi są:

  1. Pozytywny wpływ na odporność – Glutamina jest głównym źródłem energii dla limfocytów, białych krwinek, których główną funkcją jest zwalczanie infekcji i chorób. W chorobach i urazach poziom glutaminy we krwi spada, co zmniejsza zdolność tych komórek odpornościowych do ochrony organizmu przed chorobami. Ponadto badania sugerują, że glutamina może skrócić czas powrotu do zdrowia i zmniejszyć powikłania w przypadku choroby.
  2. Regulacja zdrowia jelit – Pozytywny wpływ glutaminy na zdrową odporność jest również bezpośrednio związany z jej wpływem na zdrowie jelit. W szczególności aminokwas ten pomaga utrzymać zdrową wyściółkę jelit, zapewniając prawidłowe wchłanianie składników odżywczych, co przyczynia się do ogólnego stanu zdrowia organizmu i chroni przed poważnymi chorobami, takimi jak zespół nieszczelnego jelita. Jelito jest największym organem w naszym układzie odpornościowym, więc glutamina ma właściwość zwiększania odporności.
  3. Pomoc w regeneracji mięśni – Glutamina jest niezbędna do utrzymania białka mięśniowego i uważa się, że może pomóc zmniejszyć zmęczenie i poprawić regenerację po treningu. Badania pokazują, że sportowcy odczuwali mniejszy ból mięśni i mniejszą utratę siły podczas przyjmowania glutaminy. Ponadto potwierdzono, że glutamina może pomóc zmniejszyć uszkodzenia mięśni spowodowane podczas ćwiczeń.
  4. Wsparcie dla zdrowia metabolicznego i serca – Badania (Welbourne) wykazały, że poziom ludzkiego hormonu wzrostu (HGH) wzrasta o prawie 400 procent po zażyciu glutaminy jako suplementu diety. Ta odpowiedź hormonalna prowadzi do wzrostu spoczynkowego tempa metabolizmu i poprawia efekt spożycia kalorii (epok) po wysiłku. To EPOC odgrywa kluczową rolę w spożywaniu tkanki tłuszczowej, regulacji masy ciała i budowaniu mięśni.

Istnieją dowody sugerujące, że glutamina pomaga spalać tłuszcz i budować masę mięśniową poprzez hamowanie poziomu insuliny i stabilizację poziomu glukozy we krwi. Pozwala to organizmowi zużywać mniej masy mięśniowej, aby utrzymać poziom cukru we krwi i wrażliwość na insulinę w komórkach.

Dlaczego glutamina jest tak ważna i niezbędna w świecie kulturystów

Glutamina jest bezpośrednim regulatorem budowy i rozkładu białek w komórce mięśniowej. Tkanka mięśniowa jest głównym miejscem tworzenia i przechowywania glutaminy. W ciągu ostatnich dwóch dekad naukowcy odkryli, że każdy stres (uraz, operacja, oparzenie, infekcja, głód, niedożywienie) oraz ciężka lub długotrwała aktywność fizyczna powodują uwalnianie glutaminy z mięśni.

Utrata glutaminy z mięśni jest proporcjonalna do stresu, więc przy wyższym stresie zapasy glutaminy można znacznie zmniejszyć. Gdzie glutamina wychodzi z mięśni? Pa dostaje się do tkanek, które go potrzebują i nie są w stanie samodzielnie go zsyntetyzować (w tym komórek układu odpornościowego i jelit).

Najlepsza L glutamina na budowanie mięśni

Budowanie mięśni nie jest absolutnym priorytetem dla organizmu. W kategoriach hierarchicznych ważniejsze są dla niego funkcje, które pozwalają tylko przetrwać (np. układ odpornościowy, który odgrywa główną rolę w regeneracji tkanek „uszkodzonych” przez intensywny trening).

Kiedy glutamina wydostaje się z mięśni, problemem nie jest tylko to, że w mięśniach kończą się elementy budulcowe, które muszą zostać włączone do nowo utworzonych białek w mięśniach. Smutek jest tym bardziej dla kulturysty, ponieważ aminokwasy rozgałęzione (BCAA) są również mniej dostępne do syntezy białek, ponieważ są teraz wykorzystywane przez mięśnie do syntezy glutaminy. Ponadto, gdy glutamina nie występuje w mięśniach, jest odwodniona, ponieważ glutamina również zabiera ze sobą wodę. Kiedy białka w mięśniach kończą się wodą, rozpadają się.

Oprócz właściwości antykatabolicznych i anabolicznych glutamina ma inne działanie, które ma szczególne znaczenie dla sportowców, zwłaszcza kulturystów.

Podsumowanie

Podsumowując, L-glutamina jest ważnym aminokwasem, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Istnieje wiele naturalnych źródeł tego aminokwasu, takich jak białko zwierzęce, produkty pełnoziarniste, warzywa i ziarna pszenicy. Aby zapewnić organizmowi optymalne wykorzystanie L-glutaminy, należy stosować zdrową i zrównoważoną dietę.

Czy można codziennie przyjmować L-glutaminę?

L-glutamina jest Bezpieczna do spożycia przez ludzi i generalnie nie powoduje znaczących skutków ubocznych nawet przy dawkach do 40 gramów dziennie.

Jak długo powinienem czekać na jedzenie po zażyciu L-glutaminy?

Najlepiej jest przyjmować L-glutaminę około 10-15 minut przed posiłkiem, na pusty żołądek

Kiedy należy przyjmować L-glutaminę rano lub wieczorem?

Ogromna ilość badań wskazuje, że suplementacja glutaminą tuż przed snem prowadzi do poprawy poziomu hormonu wzrostu podczas snu.

Napisz do nas

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Podobne artykuły

0FaniLubię
3,689ObserwującyObserwuj
0SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły